DOSSIER K.

Feature film (2009), BE/NL, crime thriller, 35mm, 120', colour, Dutch/Albanian spoken
  • Scenario: Carl Joos & Erik van Looy
  • Regie: Jan Verheyen
  • Adaptatie: Naar de roman van Jef Geeraerts
  • Cast: Koen de Bouw, Werner de Smedt, Blerim Destani, Filip Peeters, Jappe Claes
  • Producent: Eyeworks Film & TV Drama (BE)
  • Co-producent: Phanta Film i.s.m. Tros
  • Distributie: Kinepolis (BE), Bridge Entertainment (NL)
  • World Sales: The Works International

In zijn voorouderlijk bergdorp in de Albanese bergen, verneemt Nazim Tahir dat zijn vader in Antwerpen is neergeschoten door twee Albanezen van de Gaba clan. De KANUN, het eeuwenoude Albanese gewoonterecht, verplicht hem tot bloedwraak. Nazim vertrekt naar Antwerpen waar hij onderduikt in de schemerige wereld rond het Falconplein, waar zijn zwaarlijvige dooppeter Prenk Shehu de zaken en het gemeenschapsleven beheerst.

Commissaris Vincke en inspecteur Verstuyft zijn niet erg happig om rond te poken in het wespennest van de Albanese misdaadclans. Vincke is dan ook bereid de hulp te aanvaarden van de cel georganiseerde misdaad, geleid door procureur Bracke. Al snel blijkt dat de moord past in een onderzoek naar de wapenhandel van de Gaba clan.
Bracke laat Vincke deelnemen aan een pseudo-koop, een operatie waarbij de kern van de Gaba clan wordt opgerold. Maar terwijl de politie toeslaat, slaagt Nazim erin zijn bloedwraak tegen de Gaba clan uit te voeren….

Awards: Special prize of the jury & best actor (Blerim Destani), Durres Film Festival 2010; Beste Belgische scenario 2010, Belgische Screenplaywriters guild; 3 nominaties Beste scenario (Erik Van Looy & Carl Joos), Beste Acteur (Koen De Bouw), Publieksprijs, Filmfestival Oostende 2010

Festivals: Fantasy Festival – Germany 2010; Festival International du Film de Beaune 2010; Belgian Film Series Screening – LA USA 2010; Durres Film Festival – Albania 2010; Bergen International Film Festival 2010; Filmfestival Oostende 2010; Festival International de Namur 2011; Stresa festival Italië 2011; Transsilvania Filmfestival 2011